Over lievelingseten, verpeste voorpret en een ‘ruim voldoende’

Niemand die mij nog vraagt “hé, wat is jouw lievelingseten eigenlijk?” Ik was het zelfs vergeten, vervangen door de voorkeuren van de kinderen denk ik. Tot Dolly een presentatie voor school moest maken over de provincie Gelderland, waar ik toevallig vandaan kom. En we googelend als typisch Gelders streekgerecht Stimpstamp tegenkwamen. Mijn lievelingseten!

Mijn voorpret werd de volgende dag om zeep geholpen door de kinderen, toen ze op het schoolplein desgevraagd te horen kregen waarmee ik ons allemaal zou gaan vergiftigen. Dolly voorzag verstikking door sliertjes andijvie.

Na urenlang met toenemende ergernis hun geklaag te hebben aangehoord, kwakte ik ontstemd de goed gelukte Stimpstamp met rookworst op de borden. Terwijl Ariël en Dolly nog bezig waren met het eten door hun bord heen te prakken, hoorde ik Gamer zeggen: “hé, het is niet lekker, maar ook niet zo vies eigenlijk”. Hij stak zijn Like-duim goedbedoeld omhoog. Ik werd er bijna een beetje verlegen van. “Ik vind het ook niet zo smerig als ik dacht, mama” zegt Ariël later met een verzoenende glimlach.

garage“Op een schaal van 1 tot 10 geef ik je een 7” prees Gamer me. Daarna klopte hij me op mijn schouder en zette hij zijn bord op het aanrecht. “Met een 7 bedoel je een voldoende?” controleerde ik. Gamer zag aan mijn gezicht dat zijn compliment niet heel goed viel en verduidelijkte snel dat het echt een ruime voldoende was. Bijna een 8 zelfs. Dat ik de volgende keer misschien wel een hoger cijfer zou krijgen. Een andere moeder was waarschijnlijk blij met een vlotte opwaardering van “vies” naar “een 7”. Maar ik hield mijn vingers gekruist in afwachting van een ‘cum laude’. Verrassend: dat ik een weloverwogen “ruim voldoende (RV)” had gekregen voor mijn kookkunsten raakte me meer dan hun ongenuanceerde “vies”.

Als ze mijn andere huishoudelijke vaardigheden ook gaan reviewen, heb ik een groot probleem” fluisterde ik tegen Superman naast me. Hij knikte helaas. Ik schepte nog een derde keer op en bedacht me te laat dat ik meer dan ruim voldoende calorieën binnenkreeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *