Stoppen met Roken Niet Altijd Moeilijk

Overal lees ik dat stoppen met roken onvoorstelbaar moeilijk is. Ook nu tijdens Stoptober. Dat demotiveert en verhoogt het slagingspercentage niet. Vanaf de start anderhalf jaar geleden vond ik het stoppen met roken fantastisch. Echt. Daarom wil ik mijn verhaal met je delen. Zo kan het ook.

niet-roken25 jaar lang rookte ik minstens een pakje sigaretten per dag (behalve tijdens de zwangerschappen). Ik was geen gelegenheids- of gezelligheidsroker. Het was gewoon noodzaak. Deze verslaving haalde bovendien niet bepaald het beste in mij naar boven. Op de kop in de vuilnisbak op zoek naar voldoende grote peuken om maar in de nicotine-behoefte te kunnen voorzien, hoe sneu kun je zijn. Ontelbare keren trots en met veel ceremonieel een vol pakje sigaretten onder de kraan houden en in de vuilnisbak gooien ‘want ik ga stoppen!’ Om hem na een paar uur paniekerig eruit te halen en droog te fohnen. Meer treurige voorbeelden zijn welkom – ik was vast de enige niet – dus reageer gerust.
De laatste jaren werd ik een minder blije roker. Gezondheidsklachten, imagoproblemen, de onrust op alle denkbare momenten dat ik zeker wist dat ik langere tijd niet zou kunnen roken. Het werd er niet leuker op. Na ‘onderzoek’ op internet en gesprekken met andere stoppers, wist ik dat medicijnen voor mij de beste manier om te stoppen was.

Ik zou niet opgewassen zijn tegen het ‘nicotinemonster’ van Allen Carr op de ‘cold turkey’ manier. En waarom het onnodig moeilijk maken? Een recept via de huisarts bleek niet eenvoudig, omdat ik de Stoppen-met-Rokenprocedure moest volgen. Die verliep erg onsoepel en helaas bleek na een maand dat de praktijkondersteuner mij “niet gemotiveerd genoeg” vond om te stoppen. niet-rokenDat ik twee weken daarvoor per ongeluk bij de psycholoog ingepland bleek (erg gênante situatie) en die dag al drie kwartier met een ziek kind op mijn schoot in de wachtkamer op haar moest wachten, maakte dat we allebei wisten dat we N(ever) BFF zouden worden. Andere pogingen om medicijnen via de huisarts te krijgen, liepen op niets uit. Geërgerd en teleurgesteld rookte ik door. Dan niet.

Tot ik een jaar later de inspirerende woorden van Chantal Janzen tijdens College Tour hoorde – over minder vreten en zo – waarover ik in een andere post schreef (hier). Strijdlustig maakte ik weer een afspraak en ditmaal nam ik ontroerd het recept voor de Champix van de waarnemend huisarts in ontvangst.
Ik nam de tabletjes in volgens het opgegeven schema. Moest blijven roken en tussen dag 8 en 14 mijn stopdag kiezen. Ik heb moeite met keuzes maken, daarom stopte ik op de deadline. Al na een paar dagen kreeg ik geen aangenaam gevoel meer van de sigaretten. Ook niet als ik er vier tegelijk rookte. Daarnaast bleef de lichamelijke drang om een sigaret te nemen, weg. Dat vond ik onverwacht ongelofelijk teleurstellend.

Het roken speelde al 25 jaar een dagelijkse rol, ik verwachtte minstens een zware strijd. Had ik hiervoor mijn gezondheid zo in gevaar gebracht?

Psychologisch was ik ook al minder afhankelijk dan ik dacht. Als de gedachte aan een sigaret opkwam, ging ik snel aan iets anders denken. Een nieuw jurkje, liposuctie en of kokend water op mierennesten tot terrasverzakking zou leiden (ja, weet ik nu). ontbijt-rokenToegegeven: ik voelde me regelmatig een beetje misselijk van de medicijnen. Maar liever nu even een paar weken misselijk, dan ziek van een chemokuur, dacht ik dan. Had ook een tijdje zulke ongewone dromen dat het grappig was. Het verlangen naar een sigaret bleef ook na 12 weken medicijnen gelukkig weg. Ik kreeg er een ongelofelijk gevoel van euforie, trots en overwinning voor terug. Het resultaat: 558 dagen gestopt met roken, 12.297 vermeden sigaretten, 4.012 euro bespaard. Nicotinemonster – Jurkjesmoeder: 0 – 1.

Top 10  ‘Prettige voordelen van stoppen met roken’ (naast gezondheidswinst natuurlijk):
  1. de overheid verdient per dag 4,43 euro minder accijns aan mij, ha!
  2. nooit meer wegduiken met een sigaret in de hand voor onverwachte fotografen
  3. niet meer gescheiden van mijn gezin hoeven zitten bij langere vluchten door chagrijn mijnerzijds
  4. geen verschroeide-haren-lucht meer
  5. geen brandwonden meer bij gesprekspartners door onverwachte bewegingen
  6. geen verschroeide rechter handschoenen meer
  7. uitslapen zonder verlangen naar De Eerste Sigaret (versus in de winter op blote voeten onder de veranda)
  8. blijven tafelen in een restaurant, i.p.v. verplichte gesprekjes met andere verslaafden in rookkamers of buiten
  9. geen onnodig levensbedreigende risico’s meer tijdens nachtelijke bezoeken aan pompstationshops (daar sta je dan als moeder van drie)
  10. geen as-strepen meer langs de auto (door afwaaiende askegels buiten het raam)

Misschien weet je er nog meer, dan maken we er een top 20 van! Ik voel nu wel een ongelofelijke drang om mezelf een nieuw jurkje van het bespaarde bedrag cadeau te doen. Zonder gewetensbezwaren. Nog een voordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *